Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων

 

Συναδέλφισσες-οι, 

Με χαρά σας καλωσορίζω στον ιστότοπο της Ομοσπονδίας μας. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους οι οποίοι με εμπιστεύτηκαν για να τους εκπροσωπώ από τη θέση αυτή. Είναι μεγάλη η τιμή καθώς καλούμαι να εκπροσωπήσω το σύνολο των εργαζομένων του ομίλου ΟΤΕ, σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνοπτικά οι δραστηριότητες της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων είναι οι ακόλουθες:

Α. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ UNI

Η ΟΜΕ - ΟΤΕ είναι μέλος της UNI (UNION NETWORK INTERNATIONAL). Ως μέλος της μεγαλύτερης αυτής παγκόσμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης (που έχει περίπου 1.000 οργανώσεις μέλη σε 140 χώρες παγκοσμίως με 15 εκατ. μέλη), η ΟΜΕ-ΟΤΕ μετέχει σε όλες τις επιτροπές της UNI Telecom Europa (ένας από τους τομείς της UNI) που είναι:

  1. H τομεακή ευρωπαϊκή επιτροπή κοινωνικού διαλόγου για τον τηλεπικοινωνιακό τομέα. Σε αυτή την επιτροπή μετέχει ο Πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ ως τακτικό μέλος με αναπληρωτή τον Γενικό Γραμματέα και συμμετέχουν σε όλες τις ολομέλειες που υλοποιούνται στις Βρυξέλλες.
  2. Η επιτροπή τηλεπικοινωνιών (Uni Europa Telecom Committee). Αναπληρωματικό μέλος της συντονιστικής επιτροπής (Steering Commitee) του ICTS SECTOR είναι ο Γενικός Γραμματέας της ΟΜΕ - ΟΤΕ.
  3. H επιτροπή της κοινωνίας πληροφοριών (information society committee)
  4. Η επιτροπή Δ/ντικων και Επαγγελματικών στελεχών (Managerial & Professional Staff)
  5. Η επιτροπή για θέματα οργάνωσης και στρατολόγησης νέων μελών (organizing and recruitment committee)
  6. Η επιτροπή για τις πολυεθνικές εταιρίες (multinationals committee)

Επίσης, η ΟΜΕ-ΟΤΕ συμμετέχει στην επιτροπή νέων της UNI (UNI Youth Committee) καθώς και στην επιτροπή γυναικών της UNI (UNI Women's committee).

Τέλος, η ΟΜΕ-ΟΤΕ συμμετέχει με αντιπροσώπους στα περιφερειακά συνέδρια της UNI Telecom Europa καθώς και στο παγκόσμιο συνέδριο της UNI.

Β. ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Η ΟΜΕ - ΟΤΕ έχει αναπτύξει και συνεχίζει να διευρύνει τις διμερείς της σχέσεις με αντίστοιχα συνδικάτα παγκοσμίως. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τα συνδικάτα τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης: CWU (Ηνωμένο Βασίλειο), Verdi (Γερμανία), CISL & CGIL (Ιταλία), UGT (Ισπανία), SINTTAV & SINDETELCO (Πορτογαλία), SEKO (Σουηδία). Επιπλέον, παραδοσιακά η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει άριστες σχέσεις με όλα τα συνδικάτα τηλεπικοινωνιών των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, ΠΓΔΜ). Με την Κύπρο έχουμε ιδιαιτέρως στενή συνεργασία. Επίσης, η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει αναπτύξει σχέσεις με συνδικάτα εκτός Ευρώπης όπως με την CWA (Η.Π.Α.) κα. Στα πλαίσια των διμερών αυτών σχέσεων γίνεται ανταλλαγή ενημέρωσης και πληροφοριών, αλλά και διεξαγωγή σεμιναρίων σε θέματα συνδικαλιστικά και επιχειρησιακά (νέες τεχνολογίες, επιπτώσεις της απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών και της απορρύθμισης στους εργαζόμενους, κλπ.).

Γ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που πάνω από δύο δεκαετίες αναπτύσσεται από τη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων της ΟΜΕ-ΟΤΕ με μεγάλη επιτυχία. Κάθε χρόνο, μετά από ετήσια συμφωνία με το συνδικάτο της Ουγγαρίας, της Σερβίας, της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και της Κύπρου, η ΟΜΕ-ΟΤΕ στέλνει συναδέλφους για συνδικαλιστική ενημέρωση και κοινωνικό τουρισμό και φιλοξενεί αντίστοιχα τους εργαζόμενους από αυτές τις χώρες. Σημαντικός αρωγός μας σε αυτή τη δράση ο ΟΠΑΚΕ - ΟΤΕ.

Οι προκάτοχοί μου πραγματικά κατάφεραν πολλά, κι αυτή τη στιγμή η ΟΜΕ-ΟΤΕ βρίσκεται ως πρότυπο ανάμεσα στις κορυφαίες ομοσπονδίες τηλεπικοινωνιακών θεμάτων παγκοσμίως. Αυτό είναι άλλη μία απόδειξη πως αν οι Έλληνες το θέλουν, μπορούν να πετύχουν πολλά πράγματα. Με πίστη κι αφοσίωση στο έργο μου και πάντα με όλους τους συναδέλφους του ομίλου ΟΤΕ αρωγούς, η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί επάξια, διότι το αξίζουμε και το θέλουμε.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Δημήτρης Μουστακίδης

 

Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων